Malzemeler:
İri taneli çekirdeksiz üzüm kullanılması gerektiğini hatırlatıp tarife geçelim:
* 1 kilo çekirdeksiz üzüm (tercihan uzun taneli türden)
* Yarım kilo toz şeker
* Yarım su bardağı su
* 1 çorba kaşığı limon suyu
* 1 paket vanilya
* Yarım kilo toz şeker
* Yarım su bardağı su
* 1 çorba kaşığı limon suyu
* 1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Üzümleri güzelce yıkayıp salkımlarından ayırın. Tencerenize yarım bardak suyu ve şekerin tamamını koyup ocağı yakın. Şeker eriyince suları süzülmüş olan üzüm tanelerini ilave edip karıştırın. Reçel kaynamaya başlayınca ateşi orta düzeye getirin. Sanılanın aksine köpük toplanması olmuyor, yine de görürseniz alabilirsiniz köpükleri. Benimki, karıştırmak gerekmeksizin yaklaşık 45 dakika kaynadı. Rengi koyulaşmaya başlayınca kaşıkla bir tabağa damlatıp kıvamını kontrol edebilirsiniz. Rengi ile beraber kokusu da çok güzelleşiyor. Ama ağdalanmasına izin vermeyin, zira belli bir yerden sonra çok çabuk kararıp karamelleşiyor. Soğuyunca daha da katılaşacağını hesaba katarak fazla bekletmeden limon suyunu ilave edip altını kapatın. Vanilyasını ilave edip ılınmaya bırakın. Kuru bir cam kavanoza doldurup saklayın.
Tanelerini dondurma veya sütlü tatlıların üzerini süslemek amacıyla da kullanabilirsiniz. Bu reçel burada daha ziyade misafire ikram ediliyor. Ufak bir tabağa konularak bir bardak su eşliğinde sunuluyor, ama kahvaltı için de hoş ve değişik bir seçenek.