Zencefilli Yeni Yıl Kurabiyesi Posted: 06 Dec 2012 09:49 AM PST  | Zencefilli Yeni Yıl Kurabiyesi | Malzemeler: - 280 gr toz şeker
- 2 adet yumurta
- 3 yk. pekmez
- 4 tatlı k. tarçın
- 2 tatlı k. zencefil
- 1 çay k. karabiber
- 120 gr tereyağı
- 100 gr margarin
- 500-550 gr un
- 2 çay k. kabarma tozu
- 1 çay k. kabartma tozu
- 1 çay k. karanfil
- 1 tutam tuz
Yapılışı: - Kabın içine şeker ve yağlar koyularak krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
- Yumurta ve pekmez eklenerek çırpmaya devam edilir.
- Kuru malzemeler eklenir ve yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
- Hamur streçe sarılıp dolapta 1-2 saat bekletilir.
- Tezgaha hafif un serperek ½ cm kalınlığında açılır ve kurabiye kalıplarıyla kesilir.
- Yağlı kağıt üzerine dizilir ve ısıtılmış 175 derecelik fırında renkleri dönene kadar 10-15 dk pişirilir.
- Soğuduktan sonra royal krema ile istenilen süslemeler yapılır.
Tarifin Özellikleri: - Kurabiye çeşididir.
- Tarif 2 tepsi içindir.
- Süslemeye açık bir kurabiye çeşididir.
- Şeker hamuru, erimiş bitter çikolata ile süslenebilir.
- Maliyeti 7-8 tl'dir.
 |
Aşure Posted: 06 Dec 2012 03:37 AM PST  | Aşure | Malzemeler: - 500 gr aşurelik buğday
- 1 pk. kuş üzümü
- 1 sb. kuru fasulye
- 1 sb. fındık içi
- 1 sb. nohut
- 1 kg şeker
- 1 sb. kuru incir
- Tarçın
- 1 sb. kuru kayısı
- Hindistan cevizi
- 1 sb. kuru üzüm
Yapılışı: - Buğday, fasulye ve nohut akşamdan bol su ile ısıtılır. Ertesi gün hepsi ayrı, ayrı haşlanır. Büyük bir tencereye buğday konarak 4 lt su eklenir ağır ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
- Nohut ve fasulye ilave edilerek pişirmeye devam edilir. İnir ve kayısı yıkanarak küp doğranır. Kuş üzümü ve kuru üzüm temizlenir, ayıklanır.
- Kayısı, incir, kuru üzüm ve kuş üzümü tencereye aktarılır. Üzümler şişinceye kadar kaynatılır. Şekeri ilave edilir 15-20 dk daha kaynatılır.
- Ocaktan alınarak fındıklar tencereye aktarılır, karıştırılır. Aşure servis kaselerine eşit miktarda bölüşülür. Yarım saat dinlendirilir.
- Üzerine tarçın ve hindistan cevizi serpilir. Arzuya göre sıcak veya soğuk olarak servis yapılır.
Tarifin Özellikleri: - Geleneksel bir Türk tatlısıdır.
- Buğday kaynarken çok su çektiğinden dolayı su miktarı sıcak su olmak kaydıyla ilave edilir.
- Ortalama maliyeti 9.50 tl'dir.
- Ortalama 18-20 kişiliktir.
 |
Havuçlu Mısırlı Pilav Posted: 06 Dec 2012 03:26 AM PST  | Havuçlu Mısırlı Pilav | Malzemeler: - 3 sb. pirinç
- 1 orta boy havuç
- 1 yk. kuş üzümü
- 1 sb. mısır
- 4/3 sb. sıcak su
- Tuz, karabiber, yenibahar
Yapılışı: - Pirinç ılık tuzla suda yarım saat bekletilir.
- Havuç soyularak tavla zarı formunda doğranır. Tencereye yağ konarak havuçlar sotelenir.
- Nişastasından iyice arındırılmış pirinç süzülerek tencereye aktarılır. Mısır ilave edilerek pirinçler iyice kavrulur.
- Sıcak suyu ve yıkanmış kuş üzümleri eklenerek tuzu atılır.
- Kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirilir.
- Ocaktan alındıktan sonra yenibahar ve karabiber eklenerek karıştırılır. 15 dk demlendirilir.
- Sıcak servis yapılır.
Tarifin Özellikleri: Sebzeli bir pilav çeşididir. Pirinç nişastasından arındırılırken kırmamaya dikkat edilmelidir. Ortalama maliyeti 6.50 tl'dir.  |
Yorum Gönder